Panduan Qiamullail Ringkas- Apa, Mengapa dan Bagaimana Melaksanakannya

by Ustaz Abdul Rauuf Maskhazin 2020-05-06 • 9 min read
After spending several years in Madrasah Irsyad Zuhri Al-Islamiah for Primary and Secondary level, Ustaz Abdul Rauuf studied at Madrasah Al-Junied Al-Islamiah. He then furthered his studies at Al-Azhar University and was conferred the B.A. in Islamic Jurisprudence.
2020-05-06 • 9 min read

Panduan Solat Malam Qiyamullail

Panduan, Solat, Malam, Qiamullail, Ringkas, Lengkap, RamadanRamadan ini mungkin sedikit berbeza dari tahun yang lepas kerana masjid-masjid sudah mula memberi ruang untuk kita mendirikan Solat Terawih dan Qiamullail (solat malam) secara berjema’ah.  

Walaupun slot yang dibuka agak terhad, janganlah berputus asa kerana pintu-pintu Allah terbuka luas dan sentiasa ada dan menunggu kedatangan kita, terutamanya pada separuh kedua atau pada dua pertiga malam.

Seperti yang dilihat dalam hadis yang diriwayatkan oleh Imam Al-Bukhari, Allah s.w.t. turun ke syurga yang terendah dan berkata: "Adakah orang yang meminta, agar dia diberi? Adakah orang yang berdoa, agar dia dimakbulkan? Adakah orang yang meminta ampun, agar dia diampuni?" (Dan Allah terus katakannya) sehingga waktu fajar.

Adakah anda pernah bangun di tengah malam? Apa yang anda lakukan selepas anda bangun? Adakah anda teruskan tidur atau mungkin memeriksa telefon bimbit anda? Jika anda mengalaminya lagi, berikut adalah 6 perkara yang perlu anda ketahui mengenai Qiyamullail:

APA ITU QIYAMULLAIL?

Qiyamullail bermaksud berdiri pada waktu malam atau, dalam hal ini, berdiri dan melaksanakan solat. Walaupun perkataan 'malam' disebutkan, ia tidak mengharuskan kita untuk berdiri dan melaksanakan solat sepanjang malam atau sebahagian besar daripadanya untuk memperoleh pahala.

BERAPAKAH JUMLAH RAKAAT QIYAMULLAIL?

Qiyamullail adalah dua rakaat (minimum) solat sunat yang dilaksanakan setelah melaksanakan solat Isyak, dengan tujuan untuk melakukan Qiyamullail. Solat Taubat dan Solat Hajat (misalnya) yang dilaksanakan setelah Solat Isyak, termasuk Solat Terawih dan Solat Tahajjud juga dianggap sebagai Qiyamullail.

Walaupun Qiyamullail sering dilakukan setelah kita tidur, tidur bukan la pra-syaratnya.

APAKAH PERBEZAAN ANTARA TAHAJJUD DAN QIYAMULLAIL?

Solat Tahajjud adalah solat sunat dua rakaat (minimum) seperti Solat Terawih yang dilaksanakan selepas Isyak dan setelah kita tidur walaupun waktu tidurnya singkat. Jumlah rakaat keseluruhan bergantung pada pilihan masing-masing.

Kesimpulannya, Solat Tahajjud adalah sebahagian daripada Qiyamullail dan tidak semua Qiyamullail merupakan Solat Tahajjud. Oleh itu, Qiyamullail lebih umum daripada Solat Tahajjud.

KENAPA QIYAMULLAIL?

Keutamaan, Keistimewaan, Qiamullail, RamadanDalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Imam At-Tirmizi, salah seorang Sahabat berkata: Saya mendengar Rasulullah s.a.w. berkata,

يَا أَيُّهَا النَّاسُ أَفْشُوا السَّلاَمَ وَأَطْعِمُوا الطَّعَامَ وَصِلُوا الأَرْحَامَ وَصَلُّوا بِاللَّيْلِ وَالنَّاسُ نِيَامٌ تَدْخُلُوا الْجَنَّةَ بِسَلاَمٍ 

“Hai orang ramai. Sebarkanlah salam, berilah makan, sambunglah silaturrahim dan solatlah di waktu malam ketika mana manusia sedang tidur. Nescaya kamu dapat masuk Syurga dengan sejahtera dan selamat.”

(Sunan At-Tirmizi)

Hadis di atas mengajar kita empat perkara yang boleh diamalkan untuk masuk ke syurga, iaitu memberi salam, memberi orang makan, mengeratkan hubungan kekeluargaan dan melakukan Qiyamullail.

Allah juga telah menyebut dalam Al-Quran mengenai solat Tahajjud:

وَمِنَ اللَّيلِ فَتَهَجَّد بِهِ نافِلَةً لَكَ عَسىٰ أَن يَبعَثَكَ رَبُّكَ مَقامًا مَحمودًا

“Dan pada sebahagian malam, solat tahajjudlah kamu sebagai solat tambahan bagimu; mudah-mudahan Tuhan-mu mengangkat kamu ke tempat yang terpuji.

(Surah Al-Isra’, 17:79)

Oleh kerana kita hidup di dunia yang sementara, kita berharap dengan melakukan solat malam, Allah akan mengangkat darjat kita pada Hari Kebangkitan.

Kita juga pernah mendengar bahawa Rasulullah s.a.w. melakukan Qiyamullail sehingga kakinya menjadi bengkak. Apabila difikirkan, Baginda telah dijanjikan sebaik-baik syurga, lalu mengapakah Baginda teruskan melakukan Qiyamullail?

Apabila Baginda ditanya, seperti yang dilihat dalam hadis yang diriwayatkan oleh Imam Al-Bukhari: "Allah telah mengampunimu, kesalahanmu dari masa lalu dan yang akan mengikutinya." Baginda berkata, "Bukankah seharusnya aku menjadi hamba Allah yang bersyukur?"

Hadis tersebut mengajar kita bahawa salah satu cara untuk menunjukkan rasa syukur kita kepada Allah s.w.t. adalah melalui Qiyamullail.  Kita bukan hanya melakukannya pada saat-saat susah atau ketika kita menderita atau ketika kita ingin doa kita dimakbulkan. Kita juga melakukan Qiyamullail pada saat-saat lapang dan senang. Nabi s.a.w. mengingatkan kita:

مَنْ سَرَّهُ أَنْ يَسْتَجِيبَ اللَّهُ لَهُ عِنْدَ الشَّدَائِدِ وَالْكُرَبِ فَلْيُكْثِرِ الدُّعَاءَ فِي الرَّخَاءِ

“Barangsiapa menghendaki doanya dimakbulkan oleh Allah saat susah dan ditimpa musibah; hendaklah ia memperbanyak doa ketika lapang.”

(Sunan At-Tirmizi) 

APAKAH SETERUSNYA SELEPAS QIYAMULLAIL?

Fadhilat, Membaca, Al Quran, Panduan, Amalan, Qiamullail, RamadanBaca beberapa bahagian dari Al-Quran

 

 

Setelah anda selesai dengan solat malam, anda boleh memilih untuk membaca beberapa bahagian dari Al-Quran:

أَو زِد عَلَيهِ وَرَتِّلِ القُرآنَ تَرتيلًا

“Ataupun lebihkan daripadanya (panjang malam), dan bacalah Al-Qur’an dengan “Tartil.”

(Surah Al-Muzzammil, 73:4)

Baca doa

Seperti yang disebutkan dalam hadis pada awalnya, Allah akan memakbulkan doa kita ketika kita bangun di tengah malam.

Dalam membaca doa, jangan hanya melakukannya untuk diri sendiri atau untuk urusan duniawi tetapi baca doa untuk akhirat dan untuk orang-orang yang anda sayangi, saudara-mara, guru-guru dan dunia.

Dan dalam keadaan COVID-19, ingatlah untuk sentiasa berdoa dengan harapan agar negara kita bebas dari bahaya dan virus.

Lakukan Istighfar

Setelah selesai melaksanakan solat malam anda, lengkapkannya dengan istighfar anda yang paling ikhlas. Dalam surah Ali Imran antara ayat 15 dan 17, Allah menyebutkan bahawa “Bagi orang-orang yang bertaqwa kepada Allah, disediakan di sisi Tuhan mereka beberapa Syurga, yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, mereka kekal di dalamnya, dan pasangan-pasangan yang suci bersih, serta keredhaan Allah” kepada beberapa kumpulan orang, dan salah satu yang disebutkan oleh Allah adalah "orang-orang yang meminta pengampunan sebelum subuh"

الصّابِرينَ وَالصّادِقينَ وَالقانِتينَ وَالمُنفِقينَ وَالمُستَغفِرينَ بِالأَسحارِ

(Dan juga) orang-orang yang sabar (dalam menjunjung perintah Allah), orang-orang yang benar (perkataan dan hatinya), orang-orang yang sentiasa taat (akan perintah Allah), dan orang-orang yang membelanjakan hartanya (pada jalan Allah), dan orang-orang yang meminta pengampunan sebelum subuh

BAGAIMANA JIKA SAYA SUSAH BANGUN UNTUK QIYAMULLAIL?

Cara, Qiamullail, Ringkas, Zikir, QiamullailDalam sebuah hadis, Nabi s.a.w. bersabda: 

“Barangsiapa bangun pada waktu malam dan berkata:

لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ، وَلَهُ الْحَمْدُ، وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ‏.‏ الْحَمْدُ لِلَّهِ، وَسُبْحَانَ اللَّهِ، وَلاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ، وَاللَّهُ أَكْبَرُ، وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِاللَّه 

Dan kemudian berkata: "Ya Allah! Ampunilah aku,” dia akan diampuni. Atau jika dia berdoa kepada Allah, dia akan dimakbulkan dan jika dia mengangkat wudhu’ (dan solat), doanya akan diterima.

(Sahih Al-Bukhari)

Dalam hadis yang pendek ini, terdapat banyak kelebihan yang dapat kita perolehi. Pertama, kita boleh membaca Zikir yang disebutkan di atas. Kedua, kita boleh membaca doa dan ketiga, meminta pengampunan-Nya.

Sekiranya anda susah bangun dari tidur, sebaiknya anda mulakan dengan Zikir ini. Anda boleh membaca Zikir ini walaupun anda tidak berwudhu’ atau ketika masih berbaring.

Dan jika kita mempunyai dorongan tambahan, mengapa tidak teruskan dengan solat malam atau lebih dikenali sebagai Qiyamullail? Adakah kita tidak mahu semua dosa kita diampuni dan doa kita dimakbulkan?

Apabila kita sudah terbiasa bangun pada waktu malam untuk pengabdian rohani, marilah kita mengambil peluang ini untuk bangun di tengah malam untuk melakukan Qiyamullail.

Semoga artikel ini memberi inspirasi kepada kita untuk mendekatkan diri dengan Allah dengan melakukan Qiyamullail. Mari kita memperuntukkan masa, mungkin sebelum sahur, untuk mendirikan solat malam. Semoga kita menjadi antara mereka yang disebutkan oleh Nabi s.a.w.:

مَن قَامَ رَمَضَان إِيمَانًا وَاحتِسَابًا، غُفِر لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِن ذَنبِهِ

“Barangsiapa yang berpuasa di bulan Ramadan dengan penuh keimanan dan pengharapan, maka akan diampunkan dosanya yang telah lalu.” 

(Sahih Al-Bukhari)

Dan Allah Maha Mengetahui.

 

Subscribe to our newsletter

* indicates required
Topics
All Travel COVID-19 Asnaf Inspiring Muslims Dua Faith Family Ramadan Halal Malay Wakaf
Join our mailing list
SUBSCRIBE