6 Panduan Berbuka Puasa pada bulan Ramadhan

by Muslim.Sg 2020-04-18 • 12 min read
Muslim.Sg is a one-stop online media platform that aims to inspire and empower millennial Muslims with powerful and engaging Islamic religious content.
2020-04-18 • 12 min read

6 Panduan Berbuka Puasa pada bulan Ramadhan

Panduan dan adab berpuasaSegala puji bagi Allah.

Salah satu kegembiraan terbesar bagi seseorang yang berpuasa adalah apabila tiba waktu buka puasa. Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana kita dapat memperoleh sebaik-baik ganjaran sewaktu berbuka puasa, berikut adalah usaha untuk mengetengahkan beberapa panduan yang ditetapkan oleh Nabi Muhammad s.a.w.

Setelah kira-kira 14 jam berpuasa tanpa makanan atau minuman dan juga usaha kita untuk memperbaiki diri, biasanya kita akan menantikan saat berbuka puasa apabila azan Maghrib berkumandang. Perasaan gembira diakui oleh Rasulullah s.a.w. bersama dengan manfaat-manfaat lain dalam panduannya tentang puasa:

Nabi s.a.w. bersabda:

“Allah 'Azzawajalla berkata: Setiap amalan anak Adam adalah untuknya, kecuali puasa, karena puasa adalah untuk-Ku dan aku sendiri yang akan membalasnya. Puasa itu adalah perisai. Jika seorang di antara kalian berpuasa, maka jangan berkata buruk atau meninggikan suara. Jika seorang memakinya atau memancingnya untuk bertengkar, hendaklah ia mengatakan: “Sesungguhnya aku sedang berpuasa.”

 Demi Dia yang Muhammad ada di dalam genggaman kekuasaan-Nya, bau mulut orang yang sedang berpuasa lebih harum di sisi Allah pada Hari Pembalasan dari bau minyak kasturi. Orang yang berpuasa mengalami dua kegembiraan, iaitu ketika berbuka puasa, dia gembira dapat berbuka puasa dan ketika bertemu Tuhannya, dia gembira kerana puasanya.”

(Sahih Muslim)

Nikmat orang berpuasa RamadanBerikut adalah 6 petua mengenai apa yang patut anda makan dan amalan-amalan sunnah yang boleh anda ikuti untuk memperoleh pahala yang ada sewaktu berbuka puasa:

1. Jangan berlengah-lengah untuk berbuka puasa

Panduan berbuka puasa dan adab-adabnya

Ya, adalah sebahagian dari sunnah untuk berbuka puasa sejurus selepas azan Maghrib. Rasulullah s.a.w. bersabda:

لاَ يَزَالُ النَّاسُ بِخَيْرٍ مَا عَجَّلُوا الْفِطْرَ

"Orang akan terus maju dalam kebaikan selagi mereka bergegas untuk berbuka puasa."

(Sahih Bukhari)

Walaupun kita sedang tergesa-gesa atas sebab yang tertentu, adalah lebih baik untuk kita mempunyai sesuatu untuk berbuka puasa sebelum melaksanakan Solat Maghrib. Kita telah memenuhi kewajiban berpuasa dari subuh hingga senja. Oleh itu, tanggungjawab kita kini adalah memberi tubuh kita haknya iaitu makanan yang berkhasiat dan juga mengembalikan tenaganya. Kita memerlukan tubuh fizikal kita dan minda  kita dalam keadaan yang terbaik untuk melakukan ibadah yang berkualiti tinggi pada malam-malam suci Ramadhan.

2. Perhatikan makanan yang anda makan sewaktu berbuka puasa.

Panduan berbuka puasa dan adab-adabnya kurma sunnahGodaan untuk menikmati makanan yang lazat dan menyelerakan di atas meja tanpa berfikir panjang adalah benar. Tetapi sebentar! Terdapat banyak perbincangan oleh para cendekiawan agama kita mengenai apa yang terbaik untuk kita makan terlebih dahulu ketika berbuka puasa.

Daripada makan daging-daging yang enak dan makanan-makanan lazat yang lain, adalah lebih baik untuk kita mulakan dengan yang ringan seperti makan kurma atau minum air kosong, menurut langkah-langkah yang telah ditetapkan oleh Rasulullah s.a.w.

مَنْ وَجَدَ تَمْرًا فَلْيُفْطِرْ عَلَيْهِ وَمَنْ لاَ فَلْيُفْطِرْ عَلَى مَاءٍ فَإِنَّ الْمَاءَ طَهُورٌ

"Barangsiapa yang mempunyai kurma kering, maka hendaklah dia berbuka puasa dengan itu, dan barangsiapa yang tidak, maka hendaklah dia berbuka puasa dengan air, kerana sesungguhnya air itu menyucikan."

(Sunan At-Tirmizi)

كَانَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم يُفْطِرُ قَبْلَ أَنْ يُصَلِّيَ عَلَى رُطَبَاتٍ فَإِنْ لَمْ تَكُنْ رُطَبَاتٌ فَتُمَيْرَاتٍ فَإِنْ لَمْ تَكُنْ تُمَيْرَاتٌ حَسَا حَسَوَاتٍ مِنْ مَاءٍ

"Rasulullah akan berbuka puasa dengan kurma segar sebelum menunaikan Solat. Sekiranya tidak ada kurma segar, maka (dia akan berbuka puasa) dengan kurma kering, dan jika tidak ada kurma kering, maka dia akan minum beberapa teguk air."

(Sunan Tirmizi)

Seterusnya, perhatikan apa yang anda makan supaya anda tidak makan secara berlebihan. Setelah tidak makan lebih dari setengah hari, ada di antara kita yang ingin mengambil sebanyak mungkin makanan. Rasulullah s.a.w. mengingatkan kita untuk makan secara sederhana. Ini mungkin mencabar bagi sesetengah orang. Namun, ini mungkin merupakan tahun yang baik untuk mula mengamalkan pemakanan yang sihat dan mengelakkan dari berlebihan.

Nabi s.a.w. bersabda: 

مَا مَلأَ آدَمِيٌّ وِعَاءً شَرًّا مِنْ بَطْنٍ حَسْبُ الآدَمِيِّ لُقَيْمَاتٌ يُقِمْنَ صُلْبَهُ فَإِنْ غَلَبَتِ الآدَمِيَّ نَفْسُهُ فَثُلُثٌ لِلطَّعَامِ وَثُلُثٌ لِلشَّرَابِ وَثُلُثٌ لِلنَّفَسِ

"Tidak ada seseorang yang mengisi bekas lebih teruk dari perutnya. Cukup baginya untuk makan beberapa suapan untuk menegakkan tulang belakangnya. Tetapi jika dia perlu (mengisinya), maka sepertiga makanan, sepertiga minuman dan sepertiga udara."

(Sunan Ibn Majah)

Perhatikan bahagian hidangan dan jumlah kalori makanan dan minuman yang anda makan sewaktu berbuka puasa. Belajar beberapa pengetahuan asas mengenai pemakanan. Elakkan dari makan terlalu banyak makanan dan minuman yang tidak sihat, yang mempunyai kandungan gula atau karbohidrat yang terlalu tinggi. Sentiasa berusaha untuk mempunyai diet yang seimbang dan sihat.

Menu sihat berbuka puasa Anda boleh mengikuti garis panduan My Healthy Plate yang ditetapkan oleh Lembaga Penggalakan Kesihatan dan melakukan senaman biasa. Ini untuk memastikan bahawa kita akan terus kekal sihat dan cergas untuk keluarga kita serta untuk melakukan ibadah yang berkualiti. Ia tidak mudah,, tetapi kita harus berusaha sebaik mungkin!

3. Ikuti etika makan seperti yang diajarkan oleh Nabi s.a.w.

Sunnah doa berbuka puasaIni termasuk membaca basmalah (Bismillah-ir-Rahman-ir-Raheem) sebelum makan, makan dengan tangan kanan, mengambil makanan yang paling dekat dengan anda terlebih dahulu, dan tidak makan terlalu laju kerana ia boleh menyebabkan beberapa masalah kesihatan. Rasulullah s.a.w. bersabda:

يَا غُلاَمُ سَمِّ اللَّهَ، وَكُلْ بِيَمِينِكَ وَكُلْ مِمَّا يَلِيكَ

"Wahai anak! Sebutkan nama Allah, makan dengan tangan kanan, dan makanlah yang lebih dekat dengan kamu."

(Sahih Al-Bukhari & Muslim)

Anas bin Malik r.a. pernah menyebutkan:

أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم كَانَ إِذَا شَرِبَ تَنَفَّسَ ثَلاَثًا وَقَالَ:‏ هُوَ أَهْنَأُ وَأَمْرَأُ وَأَبْرَأُ

Ketika Nabi s.a.w. minum, dia bernafas sebanyak tiga kali dan berkata: “Itu melegakan, menghilangkan dahaga dan lebih sihat."

(Sunan Abi Daud)

4. Berdoa dengan ikhlas sewaktu berbuka puasa

Doa bacaan berbuka puasa Salah satu masa yang terbaik untuk berdoa adalah pada waktu berbuka puasa. Rasululllah s.a.w. bersabda:

"Ada tiga yang du’anya tidak ditolak: Orang yang berpuasa ketika dia berbuka puasa, pemimpin yang adil, dan du’a orang yang tertindas; Allah menaikkannya di atas awan dan membuka pintu-pintu syurga kepadanya. Dan Tuhan berfirman: 'Dengan kekuatanku, aku pasti akan menolongmu, walaupun selepas beberapa ketika.’”

(Sunan At-Tirmizi)

Dalam hadis lain, Nabi s.a.w. bersabda:

إِنَّ لِلصَّائِمِ عِنْدَ فِطْرِهِ لَدَعْوَةً مَا تُرَدُّ

"Ketika orang yang berpuasa berbuka puasa, permohonannya tidak dikembalikan"

(Sunan Ibn Majah)

Oleh itu, berdoalah untuk diri sendiri dan orang-orang yang anda sayangi. Mohon kepada Allah s.w.t. apa sahaja yang anda mahukan. Yakini bahawa kesabaran dan ketahanan anda ketika berpuasa sepanjang hari akan diterima oleh Allah s.w.t.

Berdoalah untuk orang-orang yang kita sayangi yang telah pergi dan juga untuk nasib kita sendiri di akhirat sebagaimana Nabi s.a.w. bersabda:

إِنَّ لِلَّهِ عِنْدَ كُلِّ فِطْرٍ عُتَقَاءَ وَذَلِكَ فِي كُلِّ لَيْلَةٍ

"Pada setiap buka puasa, Allah memiliki orang-orang yang Dia bebaskan (dari api neraka), dan itu di setiap malam"

(Sunan Ibn Majah)

Kemudian anda boleh membaca du’a ini tepat sebelum anda mula makan:

اللَّهُمَّ لَكَ صُمْتُ وَعَلَى رِزْقِكَ أَفْطَرْتُ

"Ya Allah aku telah berpuasa demiMu dan berbuka puasa atas rezekiMu"

(Sunan Abi Daud)

Dan selepas itu, anda boleh membaca du’a ini:

‏ ذَهَبَ الظَّمَأُ وَابْتَلَّتِ الْعُرُوقُ وَثَبَتَ الأَجْرُ إِنْ شَاءَ اللَّهُ

"Dahaga hilang, urat dibasahi, dan pahala telah diperoleh, jika Allah menghendaki"

(Sunan Abi Daud)

 

Nabi s.a.w. juga mengajar kita untuk berdoa untuk sesiapa yang menghidangkan kepada kita makanan untuk berbuka puasa:

أَفْطَرَ عِنْدَكُمُ الصَّائِمُونَ وَأَكَلَ طَعَامَكُمُ الأَبْرَارُ وَصَلَّتْ عَلَيْكُمُ الْمَلاَئِكَةُ

"Semoga orang-orang yang berpuasa berbuka puasa dengan kamu, dan orang soleh makan makananmu, dan para malaikat mendoakan keberkatan keatasmu"

(Sunan Abu Daud)

Anda juga boleh membaca doa ini untuk mereka:

اللَّهُمَّ أَطْعِمْ مَنْ أَطْعَمَنِي وَأَسْقِ مَنْ أَسْقَانِي

"Ya Allah, berilah makanan kepada dia yang telah memberi saya makanan dan berilah minuman kepada dia yang telah memberi saya minuman."

(ٍSahih Muslim)

Berikut adalah 5 doa indah untuk anda di bulan Ramadhan ini.

5. Sediakan makanan untuk dinikmati oleh orang lain

Pahala memberi makan orang lainJangan lepaskan peluang untuk mendapatkan pahala orang lain juga dengan menyediakan makanan yang enak untuk mereka berbuka puasa!

مَنْ فَطَّرَ صَائِمًا كَانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِهِ غَيْرَ أَنَّهُ لاَ يَنْقُصُ مِنْ أَجْرِ الصَّائِمِ شَيْئًا

"Barangsiapa yang menyediakan makanan bagi orang yang berpuasa untuk berbuka puasa, maka baginya pahala yang sama dengannya (orang yang berpuasa), tanpa ada yang dikurangkan dari pahala orang yang berpuasa."

(Sunan At-Tirmizi)

6. Kongsi kegembiraan berbuka puasa dan Ramadhan

caa merapakatkan hubungan jiran bertukar juadah Ramadan

Akhir sekali, mengapa kita menyimpan sesuatu yang baik hanya untuk diri kita sendiri sedangkan ada banyak perkara yang boleh kita kongsi dengan orang lain, sambil berpeluang untuk menjalin hubungan yang baik?

Ayuh kita raikan Ramadhan bersama jiran tetangga dan rakan-rakan kita. Jadikan ini peluang untuk kita mengenali antara satu sama lain dengan lebih baik lagi. Sebarkan kasih sayang, kebaikan, keberkatan dan kegembiraan dengan amalan-amalan yang baik!

Walaupun kami tidak dibenarkan mengadakan perjumpaan oleh kerana wabak COVID-19, kami boleh menggunakan perkhidmatan penghantaran tanpa kontak untuk menghantar makanan kepada orang-orang yang kita sayangi. Anda juga boleh mengadakan majlis berbuka puasa secara maya agar anda masih dapat makan bersama saat panggilan video!

Jadi itu sahaja! Selamat berbuka puasa dan sewaktu berbuka puasa, jangan lupa berdoa untuk saya dan untuk orang-orang di sekeliling anda juga! Bon Appetit, dan semoga Allah menerima ibadah kita! :)

Dan Allah Maha Mengetahui.

Topics
All Travel COVID-19 Asnaf Inspiring Muslims Dua Faith Family Ramadan Halal Malay
Join our mailing list
SUBSCRIBE